YAZ SICAKLARINA DİKKAT
11 Temmuz 2023

YAZ SICAKLARINA DİKKAT

               Yaz sıcaklarından kötü etkilenmemek için her yaştan insanın dikkat etmesi gerekirken yaşlıların daha fazla özen göstermesi gerekmektedir...

Yaşlılar sıcağa karşı daha savunmasız!
               Vücut ısısının 41ºC’in üzerine çıkması olan sıcak çarpması, aşırı sıcak ve nemli havanın neden olduğu riskli bir durumdur. Bu nedenle diyabet, hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olan yaşlı hastalar büyük risk altındadır.Vücut ısısını düzenleyen ısı-denge merkezinin fonksiyonlarının yaşla birlikte zayıflaması, ter bezleri sayısının ve salgısının azalması yaşlıları sıcağa karşı çok daha savunmasız hale getirir.

             Bunlara; idrar söktürücü ve sinir sistemini etkileyen ilaçlar eklendiğinde sıcak çarpması riski daha da artar. Sıcak çarpması; beyin, kalp, böbrek ve karaciğer gibi hayati organların fonksiyonlarının bozulmasına neden olan tıbbi acil bir durumdur. Kırgınlık, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi ilk belirtilerinde bazen anlaşılamayan sıcak çarpması, yüksek ateş ve aşırı halsizlikle birlikte hızla bilinç kaybına neden olur. Bu nedenle sıcak çarpmasından şüphelenilen bir yaşlının vakit kaybetmeden derhal elbiseleri çıkarılarak vücudu soğuk su ile yıkanmalı, koltuk altı ve kasıklarına bol miktarda buz konulmalı ve hızla en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli. Ayrıca hastanın bilinci kapalı ise kesinlikle ağızdan su verilmemelidir.

Sıcak çarpmasından korunmak için öneriler:
•Beden ısısının normal sınırlarda olması için sıcak havalara uygun giysiler tercih ediniz.
•Yeterince sıvı tüketin.
•Aktiviteler arasında sık sık dinlenin.
•Sıcak çarpmasından korunmak için gündüz 10-16 saatleri arasında açık alanlarda güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
•Açık renkli ve bol kıyafetleri tercih edin.
•Sıcak havalarda efordan kaçının.
•Kan basıncının, beden ısısının ve nabzın nasıl ölçüleceğini öğrenerek (otomatik cihazlar bunu çok kolaylaştırmıştır) belli aralıklarla kan basıncı ölçümünüzü planlayın.